Waarom blijf jij als ZZP-er in Breda thuis op zolder werken?

Door januari 10, 2016Nieuws

Ik ben nu een jaar bezig als ZZP-er in Breda (of ZP-er zoals je wilt). Vertrokken bij mijn werkgever waar ik 13 jaar in dienst was. Precies. Tot op de dag nauwkeurig. Een half jaar nog gesolliciteerd en toen de knoop doorgehakt: Ik ga voor mezelf beginnen!

Van loonslaaf naar entrepreneur

Het was letterlijk weer onderaan de ladder beginnen. Als autodidact heel veel boeken gelezen (doe ik nog) en veel tutorials bekeken. En veel oefenen natuurlijk. Niet meer als projectmanager maar als websiteontwikkelaar en social media adviseur. Een combinatie die mij aanspreekt: Nieuwe technologieën in combinatie met mensen. Alleen kwam ik erachter dat er niet zomaar aan de voordeur wordt aangebeld. Daarvoor moet je toch echt de hort op. En dat is best lastig als je altijd in loondienst hebt gewerkt.

Maar ja, waar kun je als ZZP-er/ZP-er met een zeer beperkt budget terecht in Breda als het gaat om kantoorruimte? Ik kwam terecht bij Hub88 in de Boschstraat. Een lokatie in het centrum, met een leuke, warme inrichting, een mooie tuin, aardige mensen en ook nog de mogelijkheid om workshops te geven. Bijna als vanzelfsprekend ben ik hier aan de slag gegaan met de opbouw van mijn eigen onderneming.

Elkaar verder helpen

Bij Hub lopen ondernemers rond met verschillende achtergronden en verschillende werkgebieden. Vormgevers, fotografen, tekstschrijvers, psychologen, ontwerpers, (content)marketeers, noem het maar op. Het prettige is dat je met al deze ondernemers open en vrij kunt praten over enerzijds jouw uitdagingen als ondernemer en anderzijds over persoonlijke strubbelingen die je hebt. In mijn geval ging dat over het maken van een nieuw logo voor mijn onderneming maar ook over de onzekerheid die je als ZZP-er in Breda kunt hebben. Op het gebied van de financiën, klanten of de 60 uur per week die je werkt terwijl je er maar 20 uur krijgt betaald (wat doe ik in hemelsnaam fout???).

In al deze gesprekken leer je mensen goed kennen. En zij jou ook. Ze weten wat ze aan je hebben en waar je voor staat. En voordat je het weet is er een relatie opgebouwd tussen de Hubbers waar op een gegeven moment ook de vraag aan mij werd gesteld: ‘Zeg, kun jij wellicht mijn website eens onderhanden nemen?’ of: ‘Leuk dat Facebook, maar, waar dien ik op te letten als ik een bericht ga plaatsen?’. De opgebouwde relatie werd een klantrelatie. Nu, een jaar later, heb ik samenwerkingen opgebouwd met andere Hubbers, is me een stuk duidelijker geworden waar mijn doelgroep zich bevindt en kan ik met voldoening anderen echt en oprecht verder helpen met hun onderneming.

Show me the money!

Ikzelf vind het woord ‘community’ teveel een geitenwollensokken woord. Ik vind onszelf meer een groep gepassioneerde ondernemers die in deze veranderende maatschappij en economie doorhebben dat we het met z’n allen moeten rooien. En daarom helpen we elkaar (verder).

Neem een dag zoals vandaag. Om 12.30 uur hebben we met ongeveer tien ondernemers ervaringen gedeeld, genoten en gelachen tijdens de lunch. Als je als ZPP-er in Breda naar Hub gaat, kom je terecht in een omgeving waar iedereen behulpzaam is, openstaat voor nieuwe ideeën, zijn of haar steentje bijdraagt (door de lunchtafel te dekken of door printpapier in de printer te doen), maar waar het ook niet vies is om met elkaar geld te verdienen aan mooie opdrachten. Zo gaat dat bij Hub. Samen kom je nu eenmaal verder.

 

ZZP-er in Breda: Hup naar Hub!

O ja, nog even over de titel. Volgens het UWV, in de top 3 redenen om als ZP-er te stoppen, staat eenzaamheid. Klinkt best logisch en ik kan me er wel iets bij voorstellen. Altijd maar alleen thuiswerken voor je klanten. Geen collega’s om je heen om te praten over de Eredivisie of de nieuwe cd van Duran Duran. Het had mij zo maar kunnen overkomen.

Ondernemen is wat dat betreft toch ook gewoon buffelen. Hard werken en doorzetten. En ook dat kan je simpelweg niet alleen. Daar heb je spiegels en hulp van anderen bij nodig. Want zo kom je vooruit, ontwikkel je jezelf als ondernemer en ontvang je nieuwe opdrachten. Dus kom op ZZP-er in Breda, van die zolder af en hup naar Hub88! Je zult na twaalf maanden versteld staan wat je als startende ondernemer hebt bereikt in deze inspirerende omgeving.

Groeten,

Richard (die van Social Pepper)

Laat een reactie achter